Grønland 2000

(der mangler billeder fra den sidste uge)

 

10-07-00 Afrejse

Flyrejse fra København. Fik en flot indflyvning sydfra over Indlandsisen med udsyn til mange nunatakker og fjorde. Ankom til mange myg, så mors ide med myggenet var åbenbart ikke helt dum alligevel. Fik derfor hurtigt købt to mere. Blev indkvarteret på vandrehjemmet i Narsarsuak, hvor min hjælpelærer Thomas fra DTU var leder i sommerferien. Gik en tur op på Signalhøjen, en ca. 200 meter høj bakke midt i byen. Flot udsigt til en gletscher samt over fjorden med isbjerge. Byen selv var ikke videre charmerende. Gamle amerikanske byggeklods huse. Nogle var beklædt med træ og så rimelige ud. Resten var grim beton.

Klar til afrejse

Indflyvning over indlandsisen

Quagsiarsuk 

Lufthavn i Narsarsuak

Udsigt fra Signalhøjen

 


 

11-07-00 Hospitalsdalen

Gik gennem Hospitalsdalen til en død bræ. Navnet stammer fra 2. verdenskrig, hvor amerikanerne havde en base i byen og anlagde et hospital i dalen til at behandle hårdtsårede, så de ikke så helt så medtagne ud, når de endelig nåede helt hjem til USA. Isen var mest imponerende oppefra. Tæt på var den godt beskidt med grus, men det var stadig en stor oplevelse at gå rundt på den. På tilbagevejen kunne man rapelle lidt i de reb, der var anbragt som sikring – også ganske underholdende. Vi ville have gået over fjeldet hjem, men skyerne lå i 400 meters højde, så det ville være umuligt at se noget. Det småregnede hele formiddagen, mens eftermiddagen var udmærket. Samlet gik vi omkring 15 km.  

Udsigt over smeltevandsslette

Tjaaa, det er bræen

 bagved ...

 

 ... og tæt på ...

 

... og oppe den ...

... og lidt længere fra den

 


 

12-07-00 Narsarsuak–Quagsiarsuk 

Gik en tur bag vandrehjemmet udenfor stierne inde i ’skoven’. Der var blevet plantat 10.000 forskellige træsorter for at finde ud af, hvilke der kunne klare sig i Grønland. Fik hustlet os med hotellets båd over til Quagsiarsuk på den anden side af fjorden. Mødte tre amerikanere: Ruby (fotograf), Steve (bronze støber) og Phillip (kunstner). De to sidste var ved at sætte en statue af Leif den Lykkelige op. Gik en tur rundt iu byen og så alle nordbo ruinerne. Mest spændende var en kopi af Tjodhildes kirke og Leif´s hus. Der boede kun 60 mennesker i bygden, så rundturen var hurtigt overstået.  

... og ruiner

Leif ham selv

Leif den Lykkeliges hus ...

 

Quagsiarsuk 

Kongeskib i modvind

 


13-07-00 Qoslordok-dalen

Gik en tur på ca. 30 km gennem Qoslordok-dalen til Tasermiut og tilbage over fjeldet. Så en havørn flyve med et dødt får samt en anden der sad og vogtede på en sten. Selve turen gennem dalen var utrolig flot. Gik langs en elv det meste af vejen og passerede flere nordbo ruiner. Var godt trætte til sidst, specielt mor der håbede på et lift. Trafikken var dog meget sparsom, så det lykkedes ikke. Så i stedet en snehare killing.  

Klar til vandring

 

Får

 

Hvilepause

 

Udsigt over fjorden ved Tasermiut 

Mere udsigt

Snehare

 


 

14-07-00 Quagsiarsuk – Igaliko

Afgang til Igaliko med den hurtige udgave af rute bådene. Ved landgangsstedet, Itislerq, så vi det islandske ’wannabe’ vikingeskib, der skulle sejle til USA for at markere 1000 året for vikingers indtog her. Der var lige liovlig meget ’flower power’ over skjoldene og vi fandt senere ud af, at skibet var udstyret med en 40 hk motor, og besætningen sov i følgeskibet. Vikinger … Gik 5 km til Igaliko, hvor de, surprise, ikke have nogen værelser til os. De havde dog en lille turisthytte, der ikke blev anvendt, og den fik vi. Så ruinerne og den gamle domkirke, Gardar.  

Wannabe Viking

Udsigt fra Kongevejen

Igaliko


 

15-07-00 Burfjeld

Stod tidligt op, da vi havde planlagt at gå op på Burfjeld. Det højeste fjeld i området og udkigspunkt for nordboerne. Skyerne lå imidlertid i 500 meter, så det blev ikke til noget. Gik halvdelen af vejen gennem et meget flot og øde landskab. Ved vendepunktet var der en imponerende udsigt over en bræ samt Indlandsisen. Mødte mor og Anders på tilbagevejen og spiste frokost. En anden gruppe turister ankom om aftenen. Den mest normale af de grupper vi ellers mødte senere …  

Udsigt fra Burfjeld

Snehare

 


16-07-00 Nuuluk

Vejret var selvfølgelig godt igen, vi droppede dog Burfjeld og gik i stedet op på Nuuluk (numse) på 800 meter, hvorfra der var en utrolig flot udsigt over indlandsisen samt over bjergene sydpå. Mod vest kunne man se helt til Narsak. Beboerne i Igaliko knoklede med at pynte byen op til næste dags festligheder. Det væltede ind med ’hellige’, der skulle deltage i ceremonierne.  

På vej op på Nuuluk

Toppen af Nuuluk

Rester af domkirken i Igaliko

Dyrevennen ;o)

Vores hytte i Igaliko

  


17-07-00 Igaliko – Narsak

Blev vækket af helikoptere, da det væltede ind med diverse kendte. Desuden var der ’hellige’ overalt. Klokken 10 gik den økumeniske gudstjeneste til fejring af 1000 året for indførelsen af kristendom i Grønland i gang. Det var meget flot, men det meste foregik på grønlandsk, så man forstod ikke så meget. Dronningen, Henrik, Niels Helvig, Westager, Gerner Nielsen, Uffe Ellemann og mange flere, de var der alle sammen. ’Flygtede’ derfra efter frokost og tog færgen til Narsak. Blev indkvarteret på det mest ynkelige vandrehjem indtil nu. Det var en stor omgang byggesjusk, og bestyreren var desuden rimelig speciel – skolelærer selvfølgelig. Gik en tur rundt i byen om aftenen og så alle mors og fars gamle steder.  

Hele cirkuset

 

Kor I

 

Kor II

 

Grønlandske børn iført nationaldragter

Vandrehjem i Narsak

Narsak

  


 

18-07-00 Vandring ved Narsak

Gik op på store Qua med far og Anders, til Tasermiut søen og videre til et meget flot vandfald, hvor vi prøvede at kravle ned. Det var dog for stejlt og meget fornuftigt vendte vi om og gik en anden vej ned over en blokmark ved Kvanefjeldet. Kravlede afsluttende over en elv vha. et par stålwirers. Turen blev lang, vel en 15-20 km, og vi var først sent hjemme.  

Narsak fra Store Qua I

 

Narsak fra Store Qua II

 

Store Qua

Balancegang


  

19-07-00 Kvanefjeldet

Gik op på Kvanefjeldet alle 4. Selve indgangen var forseglet, og man kunne ikke se noget. På toppen havde de lokale leget med dynamit og alt tugtupit var sprængt bort. Far og jeg fortsatte rundt om Kvanefjeldet og gik langs Bredefjorden. Udsigten var superb. Turen var ret krævende og ruten meget svær. Så ryper og heste. På tilbageturen af vejen op til Narsak bræ (hvor de vil lave sommerski …) besøgte vi en fåreholder, som far havde haft med i Danmark i 70’erne. Ambitiøs mand med stort selvbyggerhus og en kæmpe stald. Økonomien i projekter, tjaaaaa det krævede vist noget statstilskud…  

Kvanefjeldet

Sølvbrudeparret

Fotogen hest

 


 

20-07-00 Indlandsisen

Tog med Harry Motor til indlandsisen i hans motorbåd. Så to bræer, hvoraf den første var død. I stedet gik turen til en anden der var noget mere levende. Der var ifølge mor og far sket meget med gletscherne siden de var her for 25 år siden. Nordmanden sejlede som død og djævel, men han havde en masse gode historier. Så et utal af isbjerge som vi sejlede slalom mellem, fuglefjelde og et enkelt rensdyr. Gik en tur i Narsak om aftenen.

Store drenge

B1 og B2

B1, B2 og B3

Udsigten nydes

Gletcher

Vikingeskib

 


 

21-07-00 Narsak – Quaqortoq

Så det ikke specielt velbesøgte museum i Narsak. En meget interessant men også noget rodet affære. Tog med båd videre mod Quaqortoq. En flot by, men vi blev indkvarteret på en skole lige ved siden af byens svar på Gjellerup Parken.

 


 

22-07-00 Quaqortoq/Julianehåb

Gik rundt om søen ved Quaqortoq. Turen var ikke specielt spændende, og naturen var set flottere. Gik desuden lidt rundt i byen. Om aftenen var der god dansk mad på sømandshjemmet.

Quaqortoq/Julianehåb I

Quaqortoq/Julianehåb II

 


 

23-07-00 Hvalsø kirkeruin

Udflugt med en 310 HK båd til Hvalsø kirkeruin samt en forskningsstation. Ruinen var flot og imponerende, men den gjorde vist stadig mere indtryk på far end på Anders og mig. Forskningsstationen var ikke specielt spændende. Det bedste ved turen hændte på vejen tilbage, da vi så 3 pukkelhvaler. Vi kom så tæt som 20 meter på dem – et meget imponerende syn. Båden kunne sejle 60 knob, hvilket egentlig også var meget skægt. Om aftenen stod den på god dansk sømandshjems mad igen.

Speedbåd I

Speedbåd II

Hvalsø I

Hvalsø II

 


 

24-07-00 Quaqortoq – Nanortalik

Med rutebåd til Nanortalik. Vejret var koldt og noget blæsende, så båden rullede lidt nogle steder. Kom forbi nogle rigtige udsteder, bl.a. Sydprøven, hvor jeg absolut ikke gad bo. Der var ikke så meget drivis som frygtet, så turen gik problemfrit. Den sidste del af turen gennem en fjord med bjerge på begge sider var blændende. Blev mødt på havnen af en meget aktiv turistmand. Efter først at have beset et koldt og lille, men hyggeligt hus og et kollegium med video og bordfodbold valgte vi at bo på …

 


 

25-07-00 Nanortalik

Om formiddagen gik vi rundt i byen, så kirken, den gamle bydel, et sten/smykke værksted og gik ud til en gammel handels- og boplads 3 km fra byen. Her var dog ikke meget at se. På tilbagevejen kom vi forbi en masse nybyggede huse, så byen vokser åbenbart.  

 


 

26-07-00 Tasermiut-fjorden

Tog med en båd ind gennem Tasermiut fjorden. En utrolig flot tur med bjerge op mod 2000 meter. Jeg anede ikke, at der kunne se således ud i Grønland. Lagde til i bunden af fjorden ved Klosterdalen og spiste frokost. Vejret var perfekt, og man kunne have gået i shorts. Dalen lå neden for fjeldet ’Ketil’ på 1800 meter. Mødte en franskmand og en spanier, som havde brugt 10 dage og 9 nætter på at kravle op på toppen. Om aftenen ankom 2 mænd til kollegiet, der var i gang med at sejle rundt om Arktis i en åben jolle… Dette var åbenbart dagen man skulle møde mennesker med syrede planer.

 


 

27-07-00 Fjeld ved Nanortalik.

Besteg det højeste fjeld på Nanortalik øen sammen med Anders og far. En god klatretur med masser af fluer. Fra toppen var der en stejl skrænt ned mod den anden side. Desuden var der som altid en imponerende udsigt. Denne gang over vestpå over drivisen, nordpå til øerne op mod Julianehåb og øst- og sydpå over bjergene.

 


 

28-07-00 Hjemrejse

Fløj med helikopter over Julianehåb til Narsarsuaq. Det var desværre gråvejr, så udsigten var ikke god. Det sidste stykke klarede det dog op, og man kunne se mange af de steder vi havde været: Narsarsuak, Indlandsisen, Narsak, Strygejernet, Igaliko osv. Mødte Pernille Brunstedt i lufthavnen. Hun skulle være 2 uger på Grønland, men fik desværre ikke specielt godt vejr. Fløj hjem til Danmark uden problemer efter en alle tiders ferie.