Fjällräven Extreme Marathon

Silkeborg, 27. og 28. maj, 2006

 

 

 

"Av, av, av mine ben. Der er nu gået et døgn siden målgang og jeg har stadig meget ondt i lår, hofter og skuldre. Hertil kommer et par vabler og skravesår…. Til trods for det var FEM en fed oplevelse og jeg står der garanteret igen næste år! " Ja, det skrev jeg dagen efter FEM 2005 og jeg kunne skrive det samme i dag, et døgn efter målgang på FEM 2006.

Jeg stillede igen på 50 km ruten. Makkeren fra sidste år var udskiftet med Majken Enevoldsen. Hun havde kun en smule erfaring med o-løb, men med et par maratonløb i bagagen, så var hun klar til at kæmpe rundt på banen.

 

Dag 1: 25,7 km

Starten på FEM var igen henlagt til Indelukket i Silkeborg centrum. Sidste år bød på sol og 20-25 grader. I år bød på skyer og 12-15 grader. Kort før start begyndte det endda og regne, hvilket dog kun varede et kvarters tid. 70 km løberne var som sidste år startet 45 minutter før os, og som sidste år kom de efter ca. en halv time tilbage forbi stævnepladsen og havde den første vandpassage. Vi gættede, at vi nok skulle samme vej, hvilket selvfølgelig viste sig at være rigtigt. Vi startede først ud på en ca. 4 km lang slynge på et sprint o-kort i skoven omkring Aqua. Vi lagde ud i pænt tempo og lå godt med fremme.

Første vandpassage var kun ca- 20 meter og vandet gik kun til midt på brystet, så vi smed bare t-shirts og sko og vadede over. Efter passagen skiftede vi over på 1:25.000 kortet. Turen startede mod Sydvest gennem Vesterskoven. Det meste af vejen forløb på større stier, men det blev også til lidt terrænløb i åben bøgeskov. Post 10 var plantet på kanten af Thorsø og for første (men absolut ikke sidste) gang blev skoene våde.

Årets bakkespurt lå allerede mellem post 10 og 11, mellem Jenskær og Frederik den Syvendes Høj. Med knap 100 meters stigning, så havde vi ingen ambitioner om at brænde en masse krudt af, så vi gik op. Turen gik videre gennem Vesterskoven op mod Lysbro. Her ventede næste "sump-post" placeret i Funder Holm. Vi vadede 300-400 meter rundt i sivskov og 30 cm vand og mudder, men spiddede posten. Tog inderbanen i forhold til mange af herreholdene, der tilbragte meget mere tid ude i mosen. Næste post var placeret nede i en bunken og bød på en del kamp, da vi lå 5-6 hold samlet. Transportstræk rundt om Ørnsø til placeret i en "Åben mose". Posten var ikke placeret, hvor vi forventede, hvilket betød at vi vadede rundt i 5 minutter ude i en åben gyngemose, inden vi spottede posten inde i noget bevoksning - 20 meter fra hvor vi havde stået 5 minutter tidligere … Nu fulgte et par flade stræk inden vi skulle ned i bunkeren ved Almind Sø. I år var posten gemt langt inde i bunkeren, men heldigvis var der tegnet et godt kort, så vi fandt posten uden problemer.

Turen gik nu tilbage til Indelukket og dagens 'rigtige' vandpassage over Gudenåen. Vi havde en hurtig passage, hvor sko, trøjer og rygsække røg i plastsække. Vandet var koldt, men faktisk ikke så koldt som frygtet. Der var nu kun ca. 4 km tilbage rundt i Nordskoven. De første par posten lå på skrænten ned mod Gudenåen. Vi tog det roligt og gik op ad bakkerne, mens vi løb nedad og på de flade stykker. De sidste par stræk gik gennem Hårup Sande. Strækkene gik på tværs af stierne, men vi vurdere at det var for tungt at løbe gennem terrænet og holdt os til stierne. Der var mål på toppen af højen i Nordskoven. Der var stadig lidt krudt i benene, så vi kunne faktisk løbe op. Vi kom i mål efter 3:47:54 - 1 minut foran bedste herrehold og 26 minutter foran næste mixhold. Perfekt!

Vi fik banket teltet op inde under det der lignede de mest regntætte grantræer (de var ret tætte, men efter et par timers tæt regn, så var de ikke tætte nok…), spist pulvermad og drukket nogle liter væske. Herefter var det ret hurtigt i seng. Vi slap for natløb, mens andre hold ikke var helt så heldige. Ved 11 tid begyndte det at regne, først svagt senere meget kraftigt. De første par timer gik det ok med at holde varmen inde og vandet ude, men hen på morgenen havde vandet fundet vej ind og vi var våde og kolde.


Dag 2: 25,9 km

Regnen var heldigvis stoppet om morgenen, så vi kunne spise morgenmad og pakke grejet sammen i tørvejr. Vi havde begge ømme muskler, men var ellers generelt ret friske.

Dagens etape startede med at gå direkte ned til Gudenåen, hvor første vandpassage over til Indelukket ventede. Det var egentlig positivt, at den lå så tidligt, for vi havde stadig masser af overskud og energi og kom hurtigt over og fik varmen igen. Videre på store stier gennem Østerskoven og ned i Sønderskoven, hvor dagens første gel røg ned, mens vi gik op ad skrænten. 35 km løberne havde haft samlet start 15 minutter før vi gik i skoven, og vi overhalede hele tiden hold på vejen ned mod Sønderskoven. Vi var startet ud sammen med det hurtigste herrehold, men mistede kontakt til dem på strækkene gennem Sønderskoven. En runde rundt om Slåensø bød ikke på de store oplevelser ud over at dræne mere energi fra benene. Det positive var, at vi nu var mere end halvvejs gennem dagens etape.

Væskeopfyldning ved post 13 efterfulgt af nogle flade og lange stræk gennem Øserskoven. Strækkene var lagt, så de gik udenom bakkerne, hvilket egentlig var ret godt tilfredse med. Strækket 16-17 bød på en vandpassage. Skoene var våde og vandet kun lidt over 1 meter dybt, så vi vadede bare over. På vej mod post 18 satte regnen ind og blev ved med varierende intensitet resten af løbet.

Post 18 og 7,5 km tilbage. Nedtællingen begyndte. Vores lårmuskler var efterhånden godt smadrede, så tempoet var noget lavere end tidligere på dagen. Et par bakkerne ved post 19 og 20 trak virkelig søm ud, men herfra gik det stort set kun nedad bakke. Rundt ok Almind Sø og tilbage til Vejlbo Mose. Årets FEM sluttede af med små 2 km på sprint kort samt endnu en vandpassage. Vi var gennemblødte, så den blev klaret med alt udstyr. I mål efter 4:11:48, 7 minutter efter første herrehold, men hhv. 47 og 95 minutter foran næste herrehold og næste mixhold. Sådan! - og vi står garanteret klar igen næste år!


 

Løbshjemmeside